29 Mayıs 2008 Perşembe

Nijerya'nın Babaları Geri Geliyor!


Onları hangi birimiz unutabildi ki? 1998 Dünya Kupası'nın efsane kadrosunda, yemyeşil çimenlerin yemyeşil formalı askerleriydiler. Afrika'nın ücra köşelerinde tekmeleye tekmeleye Avrupa'nın kalburüstü kulüplerine gelmiş, çok da iyi oynayıp takımlarının gözdeleri olmuşlardı. İşte o üç futbolcu, üç baba, Tijjani Babangida, Celestine Babayaro, Victor Ikpeba.. İşte Nijerya ekibi, 2010 Dünya Kupası'na bu üç efsane futbolcusunun kuracağı ve yöneteceği heyetle hazırlanacak. Taraftarlarının gözdesi olan bu futbolcuların getireceği moralle Nijerya kupaya uzanacağından emin. Üstelik her şey bu üç futbolcuyla da sınırlı değil. İşte haberimiz...


Yıllardır sesi soluğu çıkmayan bir zamanların çok meşhur ve gözde futbolcuları Babangida, Babayaro ve Ikpeba'yı sizin için araştırdık.


Tijjani Babangida:

Futbolseverler onu Gençlerbirliği'ndeyken hatırlayacaklardır. Gençlerbirliğinde yarım sezon forma giydikten sonra bir daha dikiş tutturamamış, 2005 yılında futbol hayatını bir Çin takımı olan Changchun Yatai'de noktalamıştır. Şimdilerde ülkesinde kendini Türkiye'den kalma bir alışkanlık olan bağlama çalmaya adamış, Türkçe'yi de sökmüş biri olarak görüyoruz.


Celestine Babayaro:

Tam 8 sene Chelsea'de oynayan ancak sonraları gözden düşen müthiş sol bekin son durağı Amerika takımı olan LA Galaxy oldu, ancak burada da umduğunu bulamayan efsane futbolcu, şimdilerde boşta olduğu için Nijerya'dan gelen teklifi reddetmesi olanaksız idi.


Victor Ikpeba:

Dortmund ve Real Betis kariyerinden sonra gözden düşen futbolcu, kendini en son ünlü Katar klübü Al-Sadd'da buldu ve futbol hayatına noktayı koydu. Şimdilerde o da ülkesinde saat, gözlük sattığı bir dükkanı işletiyor.


İşte bu durumu müsait üç futbolcu, Nijerya efsanesini tekrar canlandırmak için önümüzdeki günlerde bir araya gelecek. Galatasaray'ın formülü uygulanıp üçlü bir teknik heyet kurulacak. Müthiş plan bunla da sınırlı değil. Babangida'nın önerdiği gibi Türkiye'de efsaneleşmiş dört isim, Uche, Okocha, Amokachi ve Ike Shorunmu da 2010'da Nijerya'nın başarısı için çalışacaklar. Kendi aralarında Türkçe konuşan eski futbolcular, Nijerya'nın resmi dillerine Türkçe'nin de eklenmesi için meclise başvurdu. Eğer bu önerge kabul edilirse Türk futbolcular yabancılık çekmeyecek ve statüye göre Nijerya vatandaşı da sayılacaklar. Bu bağlamda Türk Milli Takımı'nda forma giyemeyen futbolcuların ikinci adresi artık Nijerya olacak.


Öte yandan Nijerya Cumhurbaşkanı Umaru Yar'Adua kendisine Kongo hakkında sorulan bir soru hakkında şöyle cevap verdi:


"Evet haklısınız Afrika'da bir Türk ekolü başladı. Kongo Fatih Terim'i getirdi, biz de buna cevap olarak böyle bir hamle yaptık. Şöyle söyleyeyim, Kongo'yla final oynarız, biz kazanırız."


Bu açıklamanın üstüne Kongo'dan gelecek yanıt merak konusu.

0 yorum: